A gépjármű kárbejelentés menete


A gépjármű kárbejelentés menete

Senki sem szeretné megtapasztalni, hogy autójával közlekedési balesetet szenved, de néha sajnos előfordul. Minden közlekedésben résztvevőnek fontos tudnia, hogy mit tegyen közvetlenül a baleset bekövetkezte után, a gépjármű kárbejelentés előtt. Az autó, illetve gépjármű kárbejelentés menete ismerhető meg írásunkból.

A legfontosabb ebben az esetben is az életvédelem, tehát, ha személyi sérülés történt, akkor azonnal hívjanak orvost, mentőt és ne feledkezzenek meg az elsősegély nyújtásról sem. Nem szabad elhagyni a baleset helyszínét - legfeljebb csak a segítségkérés idejére. Ha ezeket megtették a baleset után, akkor érdemes rögtön ezután minél több fényképet készíteni a helyszínről, a sérült járművekről. Manapság szinte minden mobiltelefonban van kamera, tehát nem lehetetlen és sokat segíthet a későbbiekben, a gépjármű kárrendezés során.

Ha nem történt személyi sérülés, vagy a sérülteket már ellátták, biztonságba helyezték, akkor a beleset helyszínén a résztvevőknek ki kell tölteni a kék-sárga baleseti bejelentőt. Figyeljenek arra, hogy erősteljesen nyomják a golyóstollat írás közben, hogy a másodpéldány is jól látható legyen. A kitöltés kötelező és fontos tudnunk, hogy a kitöltés, aláírás nem jelenti a felelősség elismerését. A kék-sárga baleseti bejelentő nem a felelősség elismerésére szolgál, hanem a baleset körülményeinek rögzítésére, ezért azon akár ellentétes kárleírások is közölhetők. Ha ellentétes a kárleírás, akkor majd a kötelező biztosító szakembere, végső soron a bíróság fogja eldönteni, hogy ki a felelős. Természetesen, ha a felek megegyeznek a felelősség kérdésében, akkor aki elismeri a felelősségét, az a Megjegyzés rovatba írja be, hogy a felelősségét elismeri. Ilyen, egyértelműnek tűnő esetben is előfordulhat, hogy a helyzetet a kötelező biztosító másképpen ítéli meg. Éppen ezért fontosak a fényképfelvételek, mert segíthetnek a helyzet utólagos, de egyértelmű tisztázásában. A fényképfelvételek alapján könnyebb lesz megrajzolni a helyszínrajzot is. A kék-sárga baleseti bejelentőn sorolják fel a közlekedési baleset tanúit is, megadva azok elérhetőségi adatait is.

Ha kitöltötték a kék-sárga baleseti bejelentőt, akkor utána válasszák szét a két példányt és osztozzanak meg rajta. A károsultnál maradjon az eredti, a károkozónál pedig a másolati példány. A károsultnak a KGFB törvény szerint 30 napon belül kell bejelentenie kárát a károkozó biztosítójához. Erre kiválóan alkalmas weboldalunk, az autokarbejelentes.hu. A gépjármű kárbejelentő űrlapot a kitöltött kék-sárga baleseti bejelentő alapján kell kitölteni és az eredit pedig szkennelve, vagy fényképezve csatolni tudja a kárbejelentéshez.

Sokan nem tudják, hogy a károkozónak is kötelessége bejelentenie saját biztosítójához az okozott káreseményt. Erre a KGFB törvény 8 napot ad számára. Az autokarbejelentes.hu weboldal erre is alkalmas, tehát nem csak a károsult, hanem a károkozó is eleget tehet a törvényben előírt kötelezettségének az autókárbejelentés.hu segítségével. A kárrendezés menetét is elolvashatja, a Tudnivalók között.

Visszatérés a Tudnivalók oldalra | Online kárbejelentés megkezdése

 Casco díjszámítás